Villa Allaert

 

Villa Allaert

Op de plaatst waar nu Rebecca’s flat is, stond tot 1960 de ‘Villa Allaert’, ook wel de ‘villa Albert-Elisabeth’ genoemd, omdat prins Albert en prinses Elisabeth er veel verbleven. Hun dochter Marie José, later koningin van Italië, werd er geboren.

 


 

 

Pier

Het staketsel 

De houten pier dateert van 1889 en was de favoriete wandelweg van Koning Leopold II, die zijn vakanties altijd doorbracht in Oostende. Het staketsel werd ontworpen als uitbreiding van de promenade langs de zeedijk.
Met zijn 650 m lengte is het één van ’s werelds langste houten staketsels uit die periode.

 

 

Venetiaansegaanderijen1

 

De Venetiaanse gaanderijen

Gebouwd tussen 1900 en 1903. Zoals veel nieuwe gebouwen rond dit tijdstip, werd ook deze galerij gebouwd op vraag van koning Leopold II. Ondergronds was er een verbinding naar de villa hoek Parijsstraat/Koningsstraat, bewoond door Barones de Vaughan, de maîtresse van de koning. Die geheime tunnel werd na het overlijden van Leopold II dichtgemaakt.

 

Duinenkerkje

 

Het duinenkerkje

Niet ver van Rebecca’s flat, in de dorpsstraat, staat het Onze-lieve-vrouw-ter-duinenkerkje, dat vaak geschilderd werd door James Ensor en waar hij begraven ligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Het Noordzeeaquarium

Op de Visserskaai, aan de ‘vistrap’ ligt het Noordzeeaquarium. Je kan er een zestigtal levende zeedieren bewonderen in 13 aquaria. Daarnaast is er ook een tentoonstelling van opgezette zeldzame vissen en een uitgebreide verzameling van Noordzeeschelpen, kreeftachtigen en stekelhuidigen. Hier kan je de fauna en flora van de Noordzee bestuderen. Vooral voor kinderen is het een leerzame en boeiende kennismaking met de wereld van de zee.

sept 201512

 

Rock Strangers

Arne Quinze ontwikkelde voor de stad Oostende een sculpturencluster onder de naam Rock Strangers: vreemde objecten die opduiken op plaatsen waar je ze het minst  verwacht: het Heldenplein. Quinze bekritiseert met zijn sculpturen de sterke veralgemening in de stedenbouw. Zijn Rock Strangers voegen een assertieve, kleurige noot toe aan de grijze, neutrale omgeving, maar zijn een doorn in het oog voor veel Oostendenaars.